Veszekedés ellen

Veszekedés ellen

Miért veszekszünk?

Kommunikációs probléma

Mikor konfliktus van a pár tagjai között, sokszor az mérgesíti el a helyzetet, hogy nem az aktuális helyzetre reagálnak, hanem korábbi viselkedési mintáik aktiválódnak. Egy-egy felcsattanás olykor valójában védekezés, vagy épp támadás, mert korábban úgy tapasztaltad, hogy hasonló helyzetben úgysem nyerhetsz. Olyan egyszerű dolog is, mint hogy megfogalmazod, mire van szükséged, mit szeretnél, megoldhatja a helyzetet.

Értelem és érzelem

Konfliktushelyzetben, a veszekedés előtti pillanatban valójában két probléma van terítéken: amiről a vita szól, és a helyzethez kapcsolódó érzelmek. Először tehát el kell dönteni, hogy melyiket fontosabb megoldani. Az egyik valószínűleg praktikus megoldást igényel. Az érzelmeket ettől külön kell választani, és külön kezelni.

Mit tehetünk?

Én úgy érzem…

A másik tetteinek minősítése helyett azt érdemes megfogalmaznod, hogy a viselkedése milyen érzéseket vált ki belőled. Ne feledd, hogy szereted a másikat, a cél nem az, hogy megbántsd, hanem hogy sikerüljön újra közös nevezőre jutnotok.

Hallgatni arany

Természtesen fontos, hogy kifejezd az érzéseinket, lehetőséget adj a másiknak a változásra. Ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy megfelelő formában és időben közöld nemtetszésedet, amikor a partneredben van erre fogadókészség.

Örömteli szexre és boldog párkapcsolatra vágysz?

IGEN, ezért időpontot kérek a szakértőhöz

Maradjon vita

Lehetőség

A kulturált vita lehetőséget ad a helyzet tisztázására, a kapcsolat javítására. Éppen ezért fontos, hogy bármilyen közeli is a kapcsolatotok, törekedj rá, hogy tisztelettel beszéljetek egymással. Ez nem a távolságtartás jele, hanem annak hogy figyeltek egymásra, fontosak vagytok egymásnak.

Higgadj le!

A düh fontos jelzés arra, hogy valami igazán nincs rendben. Nem szabad viszont fékezetlenül rázúdítani a másikra. Mindenkinek megvan a maga bevált módszere a feszültség levezetésére érdemes ezt bevetned, mielőtt nekifogsz a konfliktus rendezésének.

Békülni jó

Mikor sikerült bizonyos dolgokban megállapodásra jutnotok, jó megállni, és örülni ennek. Meg lehet ünnepelni, hogy együtt átjutottatok egy nehézségen, és ezután valami még jobban fog működni a kapcsolatotokban. Akkor lesz a vita igazán építő élmény, ha nem rohantok tovább, hanem együtt élvezitek az újra megtalált összhangot.