Libidó

Mikor számít alacsonynak a libidóm?

Sehol sincs az megírva, hogy mennyi a szexuális együttlétek normális mennyisége, gyakorisága és időtartama. Ez egy szubjektíve érzékelhető probléma, magadon, illetve a párodon érezheted, ha ezen a téren változás következik be az addig megszokotthoz képest.

Hamis ideálok

A médiából sok olyan üzenet ér, ami azt sugallja, mindig, mindenhol, minden körülmények között kívánnod kellene a szexet. Ha jobban belegondolsz, te is tudod, hogy ez egy hamis kép, de olyan sokszor hallod, látod, hogy nehéz lehet kivonni magad a hatása alól. Ha ezt a „kellt” ki tudod törölni a gondolataidból, máris ledöntöttél egy nagy gátat a libidód elől.

Rejtett célok

Azt a kérdést is fontos feltenned magadnak, hogy miért is gondolod, hogy többet kellene szexelned. Arra használod ezt az élményt, hogy jobban érezd magad a bőrödben? Azért van rá szükséged, hogy segítsen fenntartani az önbecsülésed? Ha ehhez hasonló okaid vannak, talán nem is a szexualitásban rejlik a megoldás.

Örömszerzés

A szexualitás a felnőtt emberek speciális örömszerzési formája. Arról kellene hogy szóljon, hogy kellemes élményeket szerezzünk magunknak és a partnerünknek, egymást kölcsönösen örömhöz juttassuk. Ebben nincs helye elvárásoknak és normáknak. Csak az számít, hogy neked és a partnerednek mire van igényetek, és ebben megtaláljátok a lehető legjobb összeillést.

Mi állhat a háttérben?

Egyéni tényezők

A korábbiakhoz képest csökkent libidó hátterében – mind a nők, mind a férfiak esetében – állhatnak olyan egyszerű lélektani problémák, mint a túlterheltség, a fáradtság, a sok stressz, vagy a rossz hangulat. Az evolúció során úgy fejlődtünk ki, hogy csak akkor vagyunk szexualitásra hangolva, ha nincs „vészhelyzet”, nincsenek ránk leselkedő veszélyek, fenyegető nehézségek.

Biológiai változások

Szerepet játszhatnak persze hormonális vagy testi változások is, szülés, baleset, betegség vagy akár csak jelentősebb testsúlyváltozás következtében. Hasonlóképpen az alkohol, drogok vagy gyógyszerek mellékhatása is lehet a megváltozott szexuális vágy.

A pár változásai

Gyakran a csökkent libidó a párkapcsolaton belülre korlátozódik. Ha meglátsz egy vonzó nőt, vagy helyes pasit az utcán, azonnal beindul a fantáziád, de otthon már sokkal nehezebben működik ugyanez. Ilyenkor párkapcsolati problémák állnak a libidóváltozás hátterében.

Milyen szerepben vagy?

Ilyen párkapcsolati probléma lehet például, mikor a pár tagjai más szerepbe helyezkednek. Előfordulhat például, hogy a párod anyukáját/apukáját kezded alakítani a kapcsolatban – megmondod, mit hogyan tegyen, gondoskodsz róla, átveszed az összes felelősséget. Vagy ugyanígy kerülhetsz gyerekszerepbe is, passzívvá, függővé, önállótlanná válhatsz. Ezekből a szerepekből természetesen következik, hogy a kapcsolatotok nem ad megfelelő kereteket a szexuális együttléthez.

Csökkent szenvedély

Egy másik jellegzetes probléma a hosszú távú kapcsolatoknál az elhidegülés, a rutin eluralkodása. Ha elkényelmesedsz a kapcsolatban, és többé nem igyekszel vonzónak, csinosnak tűnni a párod előtt, nem csoda, ha alább hagy a vágy.

Örömteli szexre és boldog párkapcsolatra vágysz?

IGEN, ezért időpontot kérek a szakértőhöz

A megoldás

A szerepek visszarendezése

Ha a probléma a szerepek megváltozásából fakad, kézenfekvő, hogy azok rendezése fogja a megoldást jelenteni. Persze ez nem mindig egyszerű. A pszichológus segíthet megérteni, miért is estél ki a saját szerepedből, miért van szükséged a másik működésmódra. Mi az benned, és mi az a kapcsolatban, ami ide vezetett?

Vissza az elejére

Érdemes felidéznetek a kapcsolat elejét. Újra elcsábítani, meghódítani egymást, ismét átélni, milyen vonzó is a párod. Mozduljatok ki, szervezzetek programokat kettesben vagy a barátaitokkal, ismerjétek meg egymást minél több oldalról. Eközben persze arra is szükség van, hogy rájöjjetek, mi volt az a folyamat, ami a szenvedély alábbhagyását okozta, és hogyan tudjátok ezt mostantól másképp csinálni?

Nem csak testedzés

Ne feledjétek, a szexualitás nem a testgyakorlás egy formája, vagy egy pont a teendők listáján. Az egymáshoz való viszonyulás egy módját jelenti, ami a mindennapjaitokban számos szinten jelen lehet. Bárhol és bárkikkel is vagytok éppen együtt, ne csak férjként és feleségként, apaként és anyaként gondoljatok egymásra, hanem szeretőkként is. Ha így tesztek, folyamatosan érzékeltetni tudjátok egymással, hogy vágyakoztok, és fenn tudjátok tartani a párotok érdeklődését is.