Korai magömlés

Korai magömlés

A leggyakoribb szexuális probléma

Férfiak körében a korai magömlés a leggyakrabban előforduló szexuális zavar. Élete során szinte minden férfi átéli legalább egyszer, hogy túl korán, egészen kevés ingerlés hatására bekövetkezik a magömlés.

Mi állhat a háttérben?

Orvosi okok

Bár általában a korai magömlés hátterében pszichés tényezők állnak, ritkán egészségügyi zavarok is okozhatják:

  • Eltérések a hormonok szintjében
  • Eltérések az ingerületátvivő anyagok szintjében
  • Gyulladás vagy fertőzés
  • Öröklött jellemzők
  • Idegsérülés

Pszichés okok

Nagyon sokféle pszichológiai tényező játszik szerepet a szexualitásban, és az azzal kapcsolatos zavarokban, így a korai magömlésben is. Itt most csupán néhány fontosabbat gyűjtöttünk össze a teljesség igénye nélkül.

Teljesítményszorongás

Talán a legközismertebb ok a gyenge teljesítménytől való félelem, vagyis, hogy nem sikerül kielégíteni a partnert. Ugyanez következményesen is meg szokott jelenni, azaz ha már előfordult a korai magömlés, legközelebb is tartasz tőle, ezért jobban szorongsz, és valóban megnő az esélye, hogy ismét kudarcélményed lesz.

A partner vagy az együttlét hárítása

Lehetséges, hogy valamilyen konfliktus van köztetek, és ezért nem vágysz annyira az együttlétre. mégis belemész, de nem tudatosan gyorsan véget is vetsz neki. Hasonló mechanizmus játszódhat le akkor is, ha például tartasz attól, hogy teherbe ejted a partneredet.

Gyerekszerep

Lehet, hogy a munkahelyeden vezető vagy, akire mindenki hallgat, és a haverok is tőled kérnek tanácsot, de otthon mégis inkább kisfiú vagy, mint férfi. A párodtól anyáskodó gondoskodást vársz el, nem vagy egyenrangú vele a kapcsolatban. Ebben a pozícióban pedig nehéz egy olyan felnőttes helyzetben sikeresen jelen lenni, mint a szexuális együttlét.

Bűntudat

Olyan helyzet is előállhat, mikor valami miatt lelkiismeret furdalásod van, mondjuk, úgy érzed, megbántottad, elárultad a párodat. Ez az érzés is kelthet benned olyan tudattalan szándékot, hogy hamar véget vess az együttlétnek, mert nem tartod magad érdemesnek rá.

Örömteli szexre és boldog párkapcsolatra vágysz?

IGEN, ezért időpontot kérek a szakértőhöz

Mi történik a pszichológusnál?

Felmérés

Ha korai magömlésed miatt hozzám fordulsz, először az élettörténetedről foglak kérdezni, mint bármilyen más probléma esetén. Ezután szóba fog kerülni a szexuális előéleted, az eddigi tapasztalataid, esetleges korábbi problémáid. Végül, természetesen részletesen körül fogjuk járni, hogy aktuálisan mi a probléma, milyen helyzetekben, milyen időközönként jelentkezik, tudod-e valamihez kapcsolni a megjelenését.

Megoldás

Az alapos feltérképezés eredményeként fel fogjuk tárni, hogy a te esetedben mely okok állhatnak a tünet hátterében. Innentől két irányban folyik a terápia. Az egyik ezeknek a kiváltó okoknak a kezelése a hosszú távú problémamentesség és a visszaesés megelőzése érdekében. A másik a tünet megszűntetése érdekében teendők megtervezése és kivitelezése.

Technikák

Edukáció

Mindenféle probléma esetén megértésre, közös megoldáskeresésre törekszem. Ezért fontos, hogy az általam ajánlott irodalmakat együtt feldolgozzuk, és így közösen megértsük a probléma eredetét, és kiválasszuk az esetedben alkalmazandó technikákat.

Relaxáció

Mint minden szorongásos tünet esetén, a korai magömlésnél is segítséget jelenthet egy relaxációs technika megtanulása. Így eszközt kapsz a kezedbe a szorongás leküzdéséhez.

Vizualizáció

A sikeres forgatókönyv elképzelése, és lelki szemed előtt való megjelenítése, filmként való lejátszása saját magadnak, mintegy utasításként szolgál, amit a tested éles helyzetben követni fog. Ezt alkalmazzák a sportpszichológusok is az élsportolók teljesítményének fokozására – miért ne vetnéd be te is?

A kontroll gyakorlása

Azonosítani kell azokat az ingereket, amik a te esetedben konkrétan a korai magömléshez vezetnek. Ezután következik a kontrollra alkalmas módszerek kialakítása és gyakorlása. Rendszerint a gyakorlás egyedül kezdődik, fokozatosan nehezedő feladatokkal, majd az így elért sikerek nyomán a partnerrel együtt folytatódik.

Intim izmok edzése

A pubococcygeus, vagy PC izom fontos medencei izmok csoportja, aminek a szexuális együttlét és az orgazmus során nagy szerep jut. Ennek speciális edzése szintén hozzájárul, hogy visszaszerezd a kontrollt az események fölött.